6 May 2015

Bread butter puding -Resepi resipi mudah simple lazatnyeeee..

Resepi aku konpem laaa yg sng baitu nk buat
yg susah2 payah nk kene naik turun bukit, berhempas pulas membanting tulang tgh panas terik, bersengkang mata suma tuh aku bg org laen msk!
Yg sng meh sini munimato buat!

Bhn sng, buat pon sng, total masa nk buat smpi siap bakar aku rs less than 30min jes
Ni fav Miq n fav aku gak



Bahan2nya....
 Roti Gardenia putih peket kecik
Telur 2 biji
Garam secubit
Gula 3sudu besar (bole kurangkn utk elak kekudungan anggota bdn akibat diabetes)
Cinnamon powder (=serbuk kayu manis,xde pon xpe)
Esen vanilla (nk buang hanyir telur, xde pon x berdosa rs nya!)
Susu segar
2sudu marjerin
Kismis/kekacang (xde pon x dosa!)

Aku x reti nk ckp byk mana sukatan sbnr tp utk 3 foil aluminium aku tuh (dlm 10cm x 20cm gtu), aku guna roti sepeket kecik (x abis pon), gula pasir 2 ½ sudu beso, telur 2biji, marjerin2 sudu,fresh cream milk yg kotak ceponet tuh 2kotak jek, 
N slalu jek klu xde susu tuh kt umh, aku belasah jek bncuh susu Dugro adell, heheheheh
Pon xde hal, jadik jek benda alah nie!

Nie rupa foil aku

Cara2nya pon senang baitu…
Ko masuk suma bnda kecuali roti dlm bekas/besen cm aku tuh
Ko godak je dlm 5min, xyah nk beriya sgt pon xpe, godak asal suma bhn sebati udah

Pastuh tuang jek dlm foil tuh,

 bagi sama rata byk nya supaya xde foil yg terasa ati dek kekurangan bhn didlm nya ye!mihmihmih >___<
Adunan pon kita kene amik ati dia tau, kang dia merajuk lalu membantatkan diri cmne????
Dh terbazir plak kang
Dh lerrr bhn suma mhl dek GST skang nie
OK stop bebel, smbung balik msk!

Pastuh, amik roti n siat2 masuk dlm tuh smpi cecair tuh suma serap roti
Tp jgn lerr melampau sgt smpi xde cecair langsung ye…


Ada org yg ckp kene tggu roti tuh kembang dlm cecair tuh dulu bru msuk oven
Tp munimato xde masa oiii nk tggu roti kmbg bgai, ku cmpk terus dlm oven, so far xde masalh pon
Bior jek roti tuh kembang dlm perut kita nnti!hehehe



Bakar dlm 15min api atas bwh, dlm 180degree gtu
after 15mins,cucuk2 pki toothpick, asal dh kering, xde kesan lekat2 kt toothpick tuh kira berjaya dh...
Biasa aku buat , lps dh konpem msk, xde lekat2, aku tkr pki api ats jek, nk bg garing bhgn ats, dlm 5min je gtu

Satu tips, lps dh msk garing bagai, jgn terus kuorkn dr oven, nnti ko nmpk dia kembang gebu, tetiba baru lps nk eksen dgn jiran sekampung, tup2 puding ko mendapp leper gtu, sape nk jwb??

So , kene biorkn dulu dlm oven, bkk sikit pintu oven cmni




Nie rupa lps siap


Ada org suka buat karamel utk mkn dgn bnda nie
Or klu aku sng jek, mkn dgn Coklat hersheys cair (dlm botol) tuh pon bole
Mkn pns2 sdp, or sejuk2 msuk fridge

Satu foil ni Miq bole blasah sorg tnpa ragu2 sbb tuh kna wat lbh sikit

Sekian, selamat mencuba!


-chef munimato























No comments:

Post a Comment