11 Nov 2014

Resepi resipi smbal gesek pedas meleTops!



Ngada giler, perasan best sgt kot! Resepi smbl gesek pon nk share
ehhh bior laaaa, ada jek org yg taktau even resepi sng kan...

nie sambal gesek pds meletops geng kan dgn sup ayam simple munimato, mmg perghh!
ni mmg matching btol laaaa klu mkn dua bnda ni!


Persetankan weighing machine yg mmg x mmbantu tuh heheheheh


Ada tiga bhn jek:
cilipadi dlm 20-30biji
bawang merah beso sebiji or dua biji(klu beso sebijik cukup)
ikan bilis semangkuk kecik
nie jek bhn nya, n skit grm klu perlu

**cilipadi blender lumat, bwg blender jgn lumat sgt
**ikan bilis cuci, tumbuk kasar

Cara-cara:
panaskn myk, grg ikan bilis smpi nampk garing
dh garing, cmpk jek cilipadi n bawang besar tuh
grg lagi smpi nmpk cilipadi n bwg tuh pon garing

Angkt, toskan , siap!!
Bila nk mkn just kne perah limau kasturi jek!


My tips:

** ikan bilis jgn yg beso sgt, nnti bila garing dia jd liat x sdp
**cilipadi tuh ikut sdp rs, aku mmg ltk byk sbb dedet tuh kuat pedas kemain
**ada jenis ikan bilis bila ko dh cuci lngsung xde rs masin so ko kna laaa tmbh garam sket je gtu
**lps dh tos tuh, myk tu aku xnk bazir, aku wat grg nasi goreng! Sdp sbb dh ada rs ikan bilis, bwg n cili kan...
**klu gugel resipi, ada org jenis x grg ikn bilis tuh, cuci, tumbuk n gaul jek dgn bwg n cili, tp tkk ngengada aku xleh plak nk telan ikan bilis mentah cmtuh laaaa, so trpulang pd tkk memasing nk mentah or goreng

**Aku slalu wat smbl gesek nie byk, simpan dlm jar yg kedap udara tuh
Pastu bila nk msk ns grg short cut , guna jek ni
pnskan myk n marjerin, masukkn smbl gesek, pecah telur sebiji n masuk nasi , gaul rata2, siap ns grg versi pemalas shotkat!


Selamat mencoba!!!


-chef munimato



2 comments:

  1. Nak cuba la..walupn hambo ni tak makan pedas. Cili padi hijau bole ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu kmu jenis x pedas meleTops cm kmi, mmg disarankan laaa pki cilipadi ijau yg bsr sket tuh (bukan lada idup ijau tau)
      Ijau mmg slalu kurang pds dr merah...

      Delete