Ngada giler, perasan best
sgt kot! Resepi smbl gesek pon nk share
ehhh bior laaaa, ada jek
org yg taktau even resepi sng kan...
nie sambal gesek pds
meletops geng kan dgn sup ayam simple munimato, mmg perghh!
![]() |
ni mmg matching btol laaaa klu mkn dua bnda ni! |
Persetankan weighing
machine yg mmg x mmbantu tuh heheheheh
Ada tiga bhn jek:
cilipadi dlm
20-30biji
bawang merah beso
sebiji or dua biji(klu beso sebijik cukup)
ikan bilis
semangkuk kecik
![]() |
nie jek bhn nya, n skit grm klu perlu |
**cilipadi blender lumat,
bwg blender jgn lumat sgt
**ikan bilis cuci, tumbuk
kasar
Cara-cara:
panaskn myk, grg ikan
bilis smpi nampk garing
dh garing, cmpk jek
cilipadi n bawang besar tuh
grg lagi smpi nmpk
cilipadi n bwg tuh pon garing
Angkt, toskan , siap!!
Bila nk mkn just kne perah
limau kasturi jek!
My tips:
** ikan bilis jgn yg beso
sgt, nnti bila garing dia jd liat x sdp
**cilipadi tuh ikut sdp
rs, aku mmg ltk byk sbb dedet tuh kuat pedas kemain
**ada jenis ikan bilis
bila ko dh cuci lngsung xde rs masin so ko kna laaa tmbh garam sket
je gtu
**lps dh tos tuh, myk tu
aku xnk bazir, aku wat grg nasi goreng! Sdp sbb dh ada rs ikan bilis,
bwg n cili kan...
**klu gugel resipi, ada org jenis x grg ikn bilis tuh, cuci, tumbuk n gaul jek dgn bwg n cili, tp tkk ngengada aku xleh plak nk telan ikan bilis mentah cmtuh laaaa, so trpulang pd tkk memasing nk mentah or goreng
**Aku slalu wat smbl gesek nie byk, simpan dlm jar yg kedap udara tuh
Pastu bila nk msk ns grg short cut , guna jek ni
pnskan myk n marjerin, masukkn smbl gesek, pecah telur sebiji n masuk nasi , gaul rata2, siap ns grg versi pemalas shotkat!
Selamat mencoba!!!
-chef munimato
Nak cuba la..walupn hambo ni tak makan pedas. Cili padi hijau bole ka?
ReplyDeleteKlu kmu jenis x pedas meleTops cm kmi, mmg disarankan laaa pki cilipadi ijau yg bsr sket tuh (bukan lada idup ijau tau)
DeleteIjau mmg slalu kurang pds dr merah...