Klu msk cara aku nih mmg blasah tibai campak2 je, asal siap n x keracunan....tp dlm masa yg sama aku x suka klu bhn yg aku nk tuh xde, mls g kedai, so mmg trtunda la jwp nya klu cmtuh
Kali nie resepi senang giler ttup mata kembang kemps idung pon bole siap tp nak gak share, takpe kannnn, jiran keliling x mrh kan!!!
Eeeeeh sape brani mrh munimato, angkt tgn meh aku jotos skli meh sini klu brani!!!aummmmm!!!
Sup ayam mmg aku suka msk sbb sng nk msk satu hal, konsep 2in1 pon ye gak, cmpk skli vege (tomato, celery,carrot, kentang, daun sup) so sng xyah nk msk sayur lain dh,bole ngapp trus......, mkn dgn smbl gesek pds meletop n nasi putih pns2, huhuhuh berpeluh beb!
Sambal gesek plak sbg pelengkap, tekak melayu kmpung nie mesti nk pds, so kne laaa mnggesek biola eeeh silap, mnggesek smbl!
Klu xde smbl gesek, pki smbal kicap biasa tuh pon jalan gak, asal pds aku ok jek...
Ada dua versi , satu versi tabur daun sup n bwg goreng bebyk
Versi satu lg utk memudahkn kids mkn, xde bwg grg n daun sup
Seee, mithali kan aku nih!!
![]() |
versi ibubapa sihat bahagia |
![]() |
versi anak2 togel semata |
Bahan2:
Ayam (aku biasa msk stgh ekor je, tuh pon bhgn yg isi byk exclude kan)
Bwg putih 3ulas
Bwg merah kecik 3ulas
Halia dlm 1 inch
(bwg putih, merah,halia diblender/tumbuk )
Sup bunjut
Kiub ayam maggi/knor
Daun sup/daun bwg/bwg goreng (optional)
Sayur2 cm carrot, kentang, celery, tomato
Cara2:
Tumis dgn myk sikit bhn2 blender tuh
Dh agak garing, masukkan ayam, tumis kjp smpi ayam kering sket
pastuh cmpak kiub ayam , make sure kiub tuh larut ye, kang trgigit seketul masin plak kang!!
pastuh bole laa masukkan air sebyk mana ko nk kuah dia
cmpk skli sup bunjut seketul n garam sesedap rasa (dlm suku sudu kecik )
campak gak suma sayur yg lmbt empuk cm carrot n kentang
biasanya bila ayam msk, carrot n kentang pon join sekaki msk (empuk)
didih kan dlm 10min gtu kot
pastu masukkan celery, dlm 3min je gtu dh bole ttup api , rs dulu grm ok x ye!
bila dh ttup api br masukkan tomato so tomato x lunyai sgt bila nk mkn...
TIPS/CARA AKU:
**biasa aku ikat dlm 2,3 btg daun sup n cmpk skli dlm nie
tujuannya ada bau daun sup wangi tuh n at the same x susah anak aku yg jenis memilih ketepikan daun ni bila nk mkn
klu potong kecik kang dorg pyh nk pilih!
** daun sup (potong kcik) n daun bwg aku ltk bila dh hidang so bole wat 2pinngan cm gmbo ats tu
** wlupon msk sup, aku x suka pki rempah sup, aku rs berserbuk jek gtu nnti kuahnya
(eeeeh pndpt peribadi nih, jgn lerrr marah ye...)
** bwg goreng plak mmg sndri punya buat manual, yg siap sedia tuh cm rs plastik goreng kt tekak aku
(tekak giler mengada mintak penampo kannn!!)
nnti laaa aku share cmner buat bwg goreng rangup tahan berbulan2 (my way ahaksss!)
** kdg2 bila ada feel cam nigella, aku rajin plak nk tumis kayu manis, biji pelaga etc2 tuh, tp biasa mmg mls!!
** kdg2 aku cmpk sebiji dua cilipadi (dibelah dua) dlm sup tu, so bila hirup kuah ada rs pedas2 mnja gtu..
Nie sup ayam my way kan, laen org laen car tp cara aku nie rs nya simple gilerrr
Okey, mls dh melanda so smbal gesek punya resepi kita share lain kale plak ye!
-Chef Munimato
No comments:
Post a Comment