12 Aug 2015

Resepi udang bakar hangus dimata, nyaman ditekak,sedap di perut, rabak dipoket!muahahahah


Lama x share resepi....
(puiyoooo kemaennn bajet org trnanti2 resepi darikuuuu)
Bkn sbb aku  x slalu msk, tp sbb trlupa amik gmbo slalu
Lps dh mkn knyg trsndr mcm pak belang bru trpikir, aisehhh lupa nk snap gambo....mesti peminatku hampa!! muahahaaaaa


Ni udang hapa nama aku x pasti sgt
Kecik sikit dr lengan
Nie dedet beli dgn org asli so mmg rega murah n dpt byk!

Nie aku suka perap marinate lama, pastu mkn smbil loncat2 kembangkan idung n kepak2 tgn sbb sdp bangattt oiii!

Udg nie cuci bersih, belah blkg dia tu kuorkn kotor2 tuh
pastuh renggang2kn sikit bhgn kpla supaya bhn marinate boleh masuk serap dlm kpla otak udang ni
Kt bhgn blkg dia yg kita belah memanjang tuh sumbat gak bhn marinte

marinate pki bnda2 nie:

bwg putih tumbuk alus
bwg merah tumbuk alus
cilipadi tumbuk alus
(or xnk pki cilipadi gnti serbuk lada)
black pepper
white pepper
English herbs
lemon 
madu
olive oil or myk msk biasa pon no hal
kicap pkt skit je, kicap lmk mnis pon bole

cmpur suma, n marinate rata2 kt udang
perap skjp pon bole tp aku suka perap smlman, baru mesra alam gitu..

pastu bakar smpi msk,
ltk butter sikit ms nk bkr lg sdp!
ms balik2 kn udg bole keep on sapu kn lebihan bhn perap
klu xde lebih bhn perap, just amik madu cmpur lemon n black pepper, dh ok dh!


 kejap jek sbnrnya nk bg udg masak
tp aku suka garing2 rangup gini
tp nie wlu rupa cm itam manis si abg remyishak, tp tak pahit pon tau
dia gelap malap sbb warne kicap jek sbnrnya tuh


wlu rupa rentung tp rasa meletop mcm mercun pop2 beb!
sorg bole mkn dua ketul je, berjimat2 sbb nie kira luxury meal! heheheh Ehh tp wlu 2ketul tp puas ati mkn wei sbb beso, isi byk!

Sekian, slmt mengudang!



No comments:

Post a Comment